Kaggeholms slottsområde - En ny spännande historia

Pressmeddelande den 15 februari 2018

SISYFOSGRUPPEN KÖPER KAGGEHOLMS SLOTTSOMRÅDE AV PINGSTRÖRELSEN

Kaggeholms slott i Ekerö kommun byter ägare. Pingströrelsen som ägt fastigheten, med 29 hektar mark och 30 talet byggnader, sedan 1942 och som driver Kaggeholms Folkhögskola, säljer nu området till Sisyfosgruppen. Skolverksamheten kommer dock finnas kvar under läsår 2018/2019. Flytten av folkhögskolan sker tidigast sommaren 2019.

– Kaggeholms slott har varit en central del för vår folkhögskoleverksamhet i många år, men vi har nu bestämt att tiden är inne att göra en förändring. Vi står inför ett intensivt arbete med att utveckla verksamheten  och försäljningen är ett led i den processen. Vi lämnar med varm hand över till Sisyfosgruppen och hoppas och tror att fastigheten härmed hamnar i trygga händer, säger Clas Newman, rektor på Kaggeholms Folkhögskola.

Kaggeholms slott har sitt namn från Gustav II Adolfs vapendragare Lars Kagg som 1647 köpte egendomen. Men historien går ända tillbaka till 1200-talet. Den nuvarande byggnadens utformning ritades av barockens store arkitekt Nicodemus Tessin d.y. som även står bakom utformningen av Kungliga slottet i Stockholm.

– Det är verkligen ett stycke fantastisk historia som vi nu blir en del av, säger Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen. Vi har erfarenhet av liknande projekt sedan tidigare som vi tar med oss till Kaggeholm, inte minst omvandlingen av Wenngarn slottsområde utanför Sigtuna. Men varje projekt är unikt och det gäller inte minst Kaggeholm, vi ser som en plats som fortsättningsvis kommer att skapa ny historia, fortsätter Olle Larsson.

Sisyfosgruppen kommer under våren ta upp diskussionen med Ekerö Kommun, grannar och intressenter för att tillsammans skapa en ny plan för Kaggeholm .

– Det undgår ingen att det finns en osäkerhet inom fastighetsvärlden. Men vi delar en och annan sak med Lewi Pethrus som köpte Kaggeholm mitt under brinnande världskrig och skapade områdets framtid. Vi har tro på framtiden, tro på projektet och tro på att historiska miljöer har massor att berätta för oss idag. Vi ser mycket fram emot arbetet med Kaggeholm, avslutar Olle Larsson.